Nieuws

Lezing Open Monumentendag zaterdag 8 september Rudolf Magnus Utrecht

6 september 2018

Wat Rudolf Magnus, Rockefeller, Amerika en Utrecht met elkaar te maken hebben.

Het Rudolf Magnus instituut aan de Vondellaan in Utrecht is een bijzonder gebouw dat terecht op de lijst van Rijksmonumenten staat. Het gebouw heeft een bijzondere architectuurhistorische waarde en is een mooi voorbeeld van de bouwstijl van de Nieuwe Haagse School. De authentieke elementen die in het oog springen zijn de oorspronkelijke deuren, het auditorium met de originele collegebanken en de vloeren.

Niet alleen het gebouw is bijzonder, ook het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het Rudolf Magnus Instituut. In 1908 wordt de Duitse farmacoloog Rudolf Magnus benoemd tot de eerste hoogleraar in de farmacologie in Utrecht. Zijn werkplek, De Leeuwenbergh een oud ziekenhuis, voldoet volgens hem en zijn collega’s al snel niet meer. Maar in de jaren ’20 van de vorige eeuw waren de financiële middelen in Nederlands schaars, dus werd er hulp gezocht in Amerika. In 1924 zoekt de Utrechtse faculteit geneeskunde contact met Amerikaanse Rockefeller Foundation. En met succes: een nieuw ‘Pharmacologisch Laboratorium’ wordt gerealiseerd. In 1968 krijgt het gebouw de naam Rudolf Magnus Instituut.

Helaas overlijdt de grote initiatiefnemer van het Instituut in 1927 voor de oplevering van het gebouw, maar zijn naam én gedachtegoed leven voort. Dit verhaal is zelf zo boeiend dat Willem Hendrik Gispen (1943), honorair universiteitshoogleraar en rector magnificus emeritus van de Universiteit Utrecht, een boek hierover schreef. Gispen heeft namelijk een band met het gebouw. Hij was student en later hoogleraar/directeur van het Rudolf Magnus instituut.

Later vertrekt het Rudolf Magnus instituut naar het Utrecht Science Park. Het gebouw is – samen met het naastgelegen Vondelparc – gerenoveerd en in 2000 bestempeld tot dé plek voor startende ondernemers die in de voetsporen van de businessman Rockefeller treden. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september geeft Willem Hendrik Gispen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur in Rudolf Magnus een lezing over het Instituut, Rockefeller en Utrecht. Tevens wordt er een nieuw exemplaar getiteld “Rudolf Magnus en Utrecht, geschiedenis van een gebouw” uitgereikt aan de kleinzoon Jan Magnus.

Adres:
Rudolf Magnus
Vondellaan 6
3521 GD Utrecht

Openingstijden tijdens Open Monumentendag zaterdag 8 september: 10:00 – 17:00 uur

contact