Nieuws

Jonge kunstenaars aan het werk in het Artist lab

18 december 2018

Een aantal maanden geleden besloot Hooghiemstra iets speciaals te doen voor jonge kunstenaars uit Utrecht. Getalenteerde makers, kunstenaars en ontwerpers die net afgestudeerd waren aan de Hogeschool voor de Kunsten maakten kans op een jaar lang gratis atelierruimte in ons pand: een ‘Kick-Start Atelier’. Een plek om te starten met het verwezenlijken van hun droomplannen en een impuls te geven aan hun carrière.

Om kans te maken mochten afgestudeerden een voorstel indienen. Uit deze voorstellen zijn er vijf HKU-alumni gekozen die een jaar lang hun ideeën verder mogen uitwerken en realiseren in een atelier in Hooghiemstra.

Deze vijf gelukkige alumni zijn inmiddels in het atelier getrokken en timmeren hard aan de weg naar hun succes. Tijd om een kijkje in het atelier te nemen en kennis met ze te maken!

 

Jasmijn Taken

Jasmijn Taken Artist Lab Hooghiemstra - Nikki van Duuren

Foto: Nikki van Duuren

Na het afronden van de vierjarige MBO opleiding Maatkleding haalde ze afgelopen jaar haar Bachelor Fashion Design op de HKU. Jasmijn studeerde af met haar collectie WHATEVER FOREVER, waarmee ze mocht deelnemen aan de Lichting 2018 op Amsterdam Fashion Week. Ze reisde zelfs met haar collectie naar Praag om haar werk te tonen tijdens Designblok 2018.

Jasmijn ziet zichzelf als een designer die de hedendaagse mens observeert en daarna in een andere context plaatst door middel van materiaal en vorm. Als een millenial groeide ze op in een analoge tijd, terwijl we vandaag de dag in een digitaal tijdperk leven. De verschillen tussen deze twee werelden kreeg ze een nostalgisch gevoel over de tijd voor de digitalisering, wat haar inspireerde voor haar afstudeercollectie. Met haar werk wil ze de eeuwige nostalgie te vangen en steeds opnieuw uit te blijven vinden.

Meer over Jasmijn en haar werk: www.jasmijntaken.com

 

Mirte Luijmes

Mirte Luijmes Artist Lab Hooghiemstra - Nikki van Duuren

Foto: Nikki van Duuren

Mirte is, net als Jasmijn, net afgestudeerd in de richting Fashion Design aan de HKU. Als ontwerper focust ze zich op materiaal en het verwerken van maatschappelijke problemen als vervuiling van de aarde en overconsumptie in haar ontwerpen, om zo op een humoristische en luchtige manier aan te kaarten.

Voor haar afstudeercollectie, DESTINATION: MIRTOPIA, blikte ze vooruit naar het jaar 3026. In haar collectie zijn haar modellen als enige overlevers over op aarde. Met alles wat ze nodig hebben, zoals planten en water, vertrekken ze naar een nieuwe planeet om daar nieuw leven te starten. Met haar werk vraagt zich af hoe we het groen van onze aarde kunnen meenemen naar deze toekomstige wereld. Met elementen van reddingsvesten, planten en utilitywear in haar outfits stuurt zij zes overlevers richting de toekomst.

Meer over Mirte en haar werk: www.mirteluijmes.nl

 

Daniek Dijkstra

Daniek Dijkstra Artist Lab Hooghiemstra - Nikki van Duuren

Foto: Nikki van Duuren

Wie de afgelopen maanden door ons pand heeft gelopen heeft haar werk ongetwijfeld gezien. De kunst van Daniek werd namelijk geëxposeerd in de centrale ruimtes en gangen van Hooghiemstra! Daniek is een jonge kunstenares uit Utrecht die een eigen beeldtaal creëert met haar illusoire en fantasierijke beelden gebaseerd op volksverhalen en barok- en renaissanceportretten.

In de serie “Midland tales” (die ook in onze gangen te zien was) maakt ze laag voor laag beelden met ‘found footage’ en foto’s uit haar eigen jeugd. Zo plaatst ze zichzelf in haar eigen fantasiewereld, iedere keer in een andere gedaante, alsof het maskers zijn. Komend jaar gaat Daniek een nieuwe dessincollectie ontwikkelen. Uiteraard combineerd met haar liefde voor fotografie.

De werken van Daniek zijn trouwens te koop! Voor meer beelden en info over Daniek en haar werk kun je een kijkje nemen op haar website (www.daniekdijkstra.com) of even langslopen in het Artist lab op de vijfde verdieping, ruimte nummer 161.

 

Lola Poelio

Lola Poelio Artist Lab Hooghiemstra - Nikki van Duuren

Foto: Nikki van Duuren

De vierde jonge kunstenaar in het Artist lab in Hooghiemstra is Lola. Ze zich bezig met sustainable fashion en biologisch afbreekbare en innovatieve materialen. Haar gevoel voor mode zat er al vroeg in; op haar achtste begon ze met tekenen en het maken van collages wat ze -na een lange zoektocht naar wat ze in haar leven wilde doen- op haar twintigste weer oppakte.

Inmiddels werkt ze als jonge mode-ontwerper vanuit het Artist lab aan haar nieuwste projecten. Voor haar laatste project werkte ze veel met indigo op organisch katoen, en voor haar volgende project gaat ze aan de slag met nieuwe biologisch afbreekbare materialen.

Meer over Lola en haar werk: www.lolavanpoelvoorde.com

 

Debbie Jellema

Debbie Jellema Artist Lab Hooghiemstra - Nikki van Duuren

Foto: Nikki van Duuren

Nadat ze haar propedeuse Fashion & Branding haalde aan AMFI in Amsterdam studeerde ze verder aan de HKU voor haar Bachelor Fashion & Design. Verder werkte ze in 2017 met een collectief aan een collectie voor het Imagine Film Festival in het Eye Museum in Amsterdam en liep ze stage bij Sadie WIliams in Londen.

Haar afstudeerwerk bestaat uit een collectie van zes stuks, genaamd ‘SEX CELLS’, waarmee ze onderzocht hoe voortplanting een rol kan spelen in mode en hoe voortplanting geseksualiseerd wordt in mode. De collectie was onder andere te zien tijdens Designblok 2018 in Praag.

Meer over Debbie en haar werk: www.debbiejellema.com

contact